Bir "Hayal Dükkanı", Akay Gelinlik...


Geçtiğimiz günlerde Akay Gelinlik'in Erenköy'deki güzel köşkünü ziyaret ettim. Daha kapıdan girerken sanki zamanda yolculuğa çıkıyorsunuz, köşkün atmosferi sizi büyülüyor. Muhteşem gelinliklerin arasında bir masal prensesi gibi hissediyorsunuz... İtiraf edeyim, benim de yeniden gelin olasım geldi :)



Baş tasarımcı Sezanur Akay ile çok özel bir söyleşi yaptık. Onun da söylediği gibi gerçekten "hayal" satıyorlar. Sezanur hanım "sihirli" elleriyle 28 yıldır binlerce gelinin hayallerini gerçekleştiren, hayatlarının en özel gününe hazırlayan, tecrubesi ve kaliteli tasarımlarıyla, gelinlik konusunda ülkemizdeki en iyi isimlerden biri...
Sadece gelinlik olarak değil, gelin saçından ayakkabısına kadar bir bütün olarak değerlendiriyor ve hayatınızın en özel gününe sizi hazırlıyor. Kendinizi rahatlıkla emanet edebilirsiniz, sonucun harika olacağı kesin :)


Kendisi 2015 yılının trendlerini benimle paylaştı ve gelinler için önemli tavsiyeler verdi...

Size en çok ilham veren şeyler neler?
Dönemsellik beni etkiliyor, eskiye hayranım. Evimin dekorasyonu da klasiktir. Yeni koleksiyonlarda özellikle 30'lu ve 60'lı yıllardan esinlendim diyebilirim. O yılların görkemi bir başkadır. 80'li yıllarda bu kaybolduysa da 2000'li yıllarda yeniden kazanmaya başladık. Tasarımcılardan bir isim vermem gerekirse Oscar de la Renta benim için özeldir...

2015'in trendleri sizce neler? Bu dönemde en çok hangi modeller ve kumaşlar tercih ediliyor?
Artık insanlar straplez modellerden biraz sıkıldı. Gelinliklerde kol, askı gibi detaylar, dantel bolerolar tercih ediliyor, demonte kuyruklar var son zamanlarda. Gelinler artık farklı olmak istiyor, bu nedenle detaylara daha fazla önem vermeye başladılar. Gelinlik "klasik"tir herzaman, o nedenle trendler değişse de klasik çizgi herzaman gelini güzel ve asil gösterir. Dantel ve güpür yine sık kullanılıyor. 30'lu yıllardan esinleniyoruz, bu yıl 40'lı 50'li yıllardan ve özellikle 60'lı yılları görüyoruz. Balık model yine var, prenses modeller aynı şekilde... Ancak artık eskisi kadar kabarık modeller tercih edilmiyor, daha az kabarık A kesimler seviliyor.

Payetler ve parlak taşlar var mı?
Biz Akay olarak en başından beri çok fazla parlak taş ve payet tercih etmiyoruz, gelinin saflığını ve sadeliğini bozmak istemiyoruz. Ama gelinliğin modeline ve düğünün stiline bağlık olarak zarif ışıltılar kullanıyoruz.

Duvaklar ve gelin saçı trendleri için neler söylersiniz?
İspanyol duvak seviliyor ve straplez modellere yakışıyor. Ancak omuz ve sırt detaylı gelinliklerde dantelli duvaklar karışık ve göz yoruyor. Gelinlerimiz genelde uzun duvak tercih ediyor, düğüne giriş esnasında ve fotoğraflarda kullanmak istiyorlar. İki parçalı duvaklar hazırlıyoruz, böylece bir saatten sonra uzun parçayı çıkarıp kısa duvakla rahat dansedebiliyorlar.
Vintage gelinliklerde duvak yerine saç aksesuarları daha çok yakışıyor, taraklı tüylü vualler, tüller, taçlar tercih ediliyor.

Düğün sonrası "After party"ler çok trend oldu, size bu yönde talepler geliyor mu?
Evet after party artık gelinlerimiz arasında çok yaygın; mini beyaz elbiseler, daha rahat tasarımlar tercih ediyorlar. Veya gelinliği eteği çıkarılabilir ve altında mini etek kalacak şekilde parçalı da yapabiliyoruz. Bir saatten sonra bu şekilde kullanabiliyorlar. Bunun yanında bekarlığa veda, hazırlık ve evden alma için farklı kostümler isteniyor, kısa beyaz tütüler öneriyoruz genelde. Bustiyer ve pantolonlar da tercih edilebiliyor.

Abiye koleksiyonlarınızda hangi renkleri ve modelleri tercih ediyorsunuz?
Şarap, kiremit, taş rengi ve gri kullanıyoruz bu dönemde. Anneler de modernleşti artık, balık model giyen annelerimiz bile var. Pantolon üzerine şifon ve işlemeli üstlerde daha zarif gösteriyor ve isteniyor.
Özel tasarladığımız işli abiye üstlerimiz var.


Vücut tipine göre gelinlik seçmek gerekir mi?
Herkesin tipi kendine münhasır, böyle bir kısıtlamaya gitmeyi doğru bulmuyorum. Tabiki çok kilolu birine kabarık prenses modeli önermiyoruz. Ama kumaş tipi, kumaşın dökümü, bel kıvrımının bittiği yer gibi detaylara dikkat ediyoruz. Daha dökümlü kumaşlar ve daha yumuşak inişler kullanıyoruz. Yüz de çok önemli, saç şekli yine burda önemli bir detay. Gelin başı ve duvağın takılış şekli, görünüşü çok değiştiriyor.

Son olarak gelinlerimize hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Gelinlik çok özel bir kostüm. Tüm genç kızların çocukluğundan beri kurduğu bir "hayal". Bunu hayal etmeyen kimse yoktur herhalde. Biz de "hayal" satıyoruz. Kişiye özel dikimler yaptığımız gibi hazır koleksiyonlarımız da var. Ama her gelinin karakterine ve vücut tipine uygun, ruhuna hitap eden bir model seçilmeli. Hazır gelinliklerimizde de geline özel değişiklikler ve oynamalar yapıyoruz, işlemelerde ekleme yapabiliyoruz. Gelin; hem gelinliği, hem saçı, hem de ifadesiyle bir bütündür. Kendi stiline göre saça ve makyaja karar vermek gerekir.
Gelinlere tavsiyem, gelinlik seçmeye çok kalabalık bir arkadaş grubuyla gelmemeleri. En yakın arkadaşı veya anneleriyle gelmeleri daha doğru olur. Hatta artık tek başına gelip deneyen gelin adaylarımız bile var.
Bunun yanında, daha sonra anneleri ve kayınvalideleriyle gelirken "çok beğendim, kesin karar verdim" demek yerine, beğendikleri modeller olduğunu ve kendilerinin de fikrini almak istediklerini söyleyebilirler. Aksi halde tepkiler ve alınganlıklar olabiliyor, zevkler çok değişken olabiliyor. Ama sonunda ortak bir noktada buluşuluyor.

Kendisine bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum ve ünlü fotoğrafçı Zeynel Abidin Ağgül ile yapılan çekimlerden seçtiklerimi sizinle paylaşıyorum.

Sizin de "hayal"inizin gerçek olması dileğiyle... :)












1 yorum: