Pırlanta alırken nelere dikkat etmeli?


Evlilik arifesindeki önemli konulardan biri takıların alınması. Genelde hepimiz pırlanta seviyor ve istiyoruz. Tek taş konusu biraz riskli tabii. Hepimizin hayali mavi kutuyla gelen “fındık” büyüklüğünde bir Tiffany&Co tektaştır herhalde :) Ama  sevgiliniz size evlenme teklif ediyor, hayatınızın belki de en romantik anını yaşıyorsunuz O sırada cebinizden büyüteç çıkarıp, aman bu kaç karatmış, rengi neymiş bi bakayım filan diyemezsiniz :) Yüzünüzde kulaklarınıza varan bir gülücükle dünyanın en güzel yüzüğünü görmüş gibi gözlerinizi açmanız gerekiyor. Çünkü orda yüzük değil, bu devirde hayatını sadece size adamaya ve sizinle yaşlanmaya karar vermiş biri var en önemlisi… Dolayısıyla yüzüğe değil o ana odaklanın ve benim tavsiyem yüzükle ilgili olumsuz bir yorum yapmayın :)

Ama daha sonra alınacak takılarda tam tur veya beştaş yüzükler, kayınvalidenizle çıkacağınız takı alışverişinde kızara bozara “eh şu olsun bari” diyeceğiniz kolye ve küpelerde, ya da size hediye edecekleri bilekliklerde dikkat edeceğiniz noktalar önemli. Tek taşınızı da beraber alacaksanız aynı şekilde aldığınız yerde bu konuları sorgulamanız gerekir.

1)      Mutlaka bilinen ve sertifika veren bir yer olsun. Hem bu şekilde satıcının size yalan söyleme şansı kalmaz, hem de sertifika verirse pırlantanızın değerini koruyabilirsiniz, gerekirse satabilirsiniz.

2)      Karat, pırlantanın ağırlığını yani büyüklüğünü gösteren birimdir. Örneğin tek taş alırken 0,30 – 0,60 karat arası büyüklükler idealdir. Tabi ki bütçenize göre daha küçük ve daha büyük tercih edebilirsiniz. Diğer takılarda da karatını sorun ve fiyatlarını ona göre karşılaştırın.

3)      Renk ve berraklık pırlantanın kalitesini belirler. Belki taşınız ya da taşlarınız daha küçüktür ama bu özellikler ile daha büyük bir taştan güzel gözükür. H colour(renk) olmasına dikkat edin, biraz daha pahallıdır ama çok daha parlaktır. H colour alın, taşı küçültün daha iyi. Berraklığını da sorgulayın. En azından VS olsun, I olursa kabul etmeyin, kusurludur.


4)      Kesim, en fazla parlayan kesim Yuvarlak kesimdir. Şekli hoşunuza gitti diye kalp ya da prenses şeklinde kesimleri almanızı tavsiye etmem. Kuyumcunun parlak spot ışıkları altında her şey parlak görünür, hatta gözünüzü alır ama elinizle gölge yaparak pırlantanıza tekrar bakın.

5)      Mağaza ile anlaşın, satmanız gerekirse sadece %20 kayıp ile geri alacağı veya değiştirmek isterseniz aynı fiyattan geri alacağı konusunda anlaşın. Böylece değiştirmek istediğinizde aynı fiyatla iade eder, üzerine ekleme yaparak farklı bir takı satın alabilirsiniz.

6)      Pırlanta takılarda pazarlık payı çok yüksektir. “Oh nasıl da indi fiyat” deyip kendinizi iyi hissetmeniz için yaparlar bunu. Örneğin 5.000 TL’lik bir takıyı, 3.500 – 4.000 aralığında alabilirsiniz. Nakit alırsanız daha da zorlarsınız. En azından %20 için pazarlığınızı yapın.




       7)      Elmas daha ucuzdur, ama eski tip tasarımlari ile göz doldurur. Bütçeniz kısıtlı ise elmas takılara da bakmanızı öneririm.




8)      Tamtur yüzükler ile parmaklarınızı pek kapatamazsınız, acıtır ve rahatsız eder. O nedenle almadan önce uzun süre deneyin ve rahat olduğunuza emin olun.

9)      Takıyla pek aranız yoksa, sade ama kullanışlı bir şeyler istiyorsanız, tek taş kolye ve küpelerden isteyin. Klasiktir, hem günlük olarak hem de düğünlere giderken bile kullanırsınız. Sıralı pırlanta taşların olduğu su yolu bileklikler de hala çok gözde.


      10)   Gelinlikle takmak için küpe alacaksanız, pırlanta ve inciyi bir arada kullanın, özellikle fiyonklu ve damla modeller çok şık duruyor.



     







  11)   Siyah pırlantanın ve rose altının çoook moda olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim :)   Kısmet by Milka'nın tasarımlarını mutlaka görün...
               Güzel günlerde kullanmanız dileğiyle…

3 yorum:

  1. Çok keyifli bir yazı olmuş, özellikle ilgi alanıma giren bir konu olunca bir solukta okudum :)

    Ama sanırım pırlanta konusu biraz daha geniş ve kişiden kişiye değişiyor.. Bu arada evet belirttiğin gibi sertifika önemli ancak 1ct altı taşlarda verilen mağaza sertifikalarının uluslararası alanlarda bir geçerliliği yok. Buna dikkat etmek lazım. Her zaman aldığınız paraya satabileceğiniz uluslararası sertifikası olan taşlar ( ki zaten bazı mağazalar sertifikalı istediğiniz takdirde bunun ekstra maliyetinden bahsederler) min. 1 ct dan başlar..

    Bir de pırlanta şekli konusunda benim söylemek istediğim bence en güzel taş, damla şeklinde olan:) Ama bu tamamen kişisel bir şey tabi, kısa saç uzun saç sevmek gibi.. .:)

    diğerlerinin her satırına katılıyorum.. :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. moda ve şıklık kadar fiyat da önemli bir husus tabii, özellikle biz erkekler için:) eşime aldığım son pırlanta yüzüğü buypasa.com dan almıştım. ilk önceleri sıcak bakmıyordum ama yüksek indirimin de etkisiyle yaptım bir delilik:) iyi ki de yapmışım, eşim de çok beğendi:)

    YanıtlaSil
  3. Paylaşımınız için teşekkürler. Pırlanta alacaklar faydalı bir yazı olmuş. Pırlanta kesinlikle güvenilir, bilinir markalardan alınmalı. Kalitesinden, fiyatından ve kargo sürecinden memnun kaldığım Ginto Pırlanta'yı gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

    YanıtlaSil