Nikah İşlemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Nikah deyince elimde olmadan hala Ümit Besen'i ve bu filmi hatırlıyorum ve gülümsüyorum :) 80'lerde çocukluğu geçen herkes hatırlayacaktır eminim...

"Nikah masasına oturdun işte" demeden önce düşünmeniz gereken bir çok detay var :) Gelinlikler, süslemeler kadar zevkli değil biliyorum ama sonradan canınızın sıkılmaması için, yasal süreçleri iyi takip etmeniz lazım. Şahitlerinize karar vermek bile başlı başına bir konu, üzerinizde emeği olan, evlenmenize destek olmuş aile büyükleri tercih ediliyor olsa da arkadaşını şahit yapanlar da çok var...

Gün alırken başvuru yapmak için gerekli belgeleri tekrar hatırlatayım;





 Nikah işlemleri için;
-  7 şer adet vesikalık fotoğraf
-  Nüfus kayıt örneği
-  İkametgah belgesi
-  Nüfus cüzdanı ve fotokopisi (nüfus cüzdanlarınız çok eski ise yenileyin)                                                   

-  Sağlık raporu

Size söylenmeyen ancak yaşayarak öğrenebileceğiniz konuları Keyifli Gelinler’den öğrenin ki herşey çoook kolay olsun :) Hatta ajandanıza not alın derim.
* Sağlık raporunu başvurudan önce almış olmanız gerekiyor. Belediyelerin bağlı sağlık ocaklarından alırsanız hem yerleri yakındır hem de sabah erken giderseniz öğleden sonra alırsınız ve başvurunuzu yaparsınız. İşinizden sadece 1 gün izin almanız yeterli olur. Ama 8:30 da sağlık ocağında olun. Merak edenler için söyliyim, sadece kan alınıyor ve akciğer filmi çekiliyor. HIV, Hepatit, Akdeniz anemisi gibi hastalıklara karşı bir check up yaptırmış oluyorsunuz aynı zamanda, ve çocugunuzda oluşabilicek rahatsızlığı baştan öğreniyorsunuz.
* Ben başvuruya gitmiyim nişanlım götürür demeyin, müracaatta ikinizin de şahsi olarak bulunması gerekiyor. Çalışma saatleri  8:30 – 11:00 ve 13:30 – 15:00.
* Kızlık soyadınızı da korumak istiyormusunuz? Benim tavsiyem koruyun, böylece pasaportunuzu, bütün kredi kartlarınızı, ehliyetinizi vs değiştirmek zorunda kalmazsınız. Gün alırken ya da aldıktan sonra fark etmez, belediyeye uğrayıp kızlık soyadınızı korumak için ayrı bir form doldurmanız ve dosyanıza koydurmanız yeterli. Böylece nüfus cüzdanınızda yer alan iki soyadınızı da kullanabilirsiniz.

* Adres değişikliği bildirimi de ayrı bir konu. Adresiniz değiştikten sonra 3 hafta içinde nüfus müdürlüğüne bilgi vermezseniz 300 TL’den başlayan ve artan cezalar ödemek zorunda kalırsınız (Benim maalesef geç haberim oldu ve 350 TL ceza ödedim). Siz iyisi mi balayından dönün, izniniz devam ederken muhtarlığınıza ve nüfus müdürlüğüne uğrayın, hem adres değişikliğinizi bildirin hem de gitmişken nüfus cüzdanınızı değiştirin. Evlilik cüzdanını yanınıza almayı unutmayın :)
* Boşanmış kişiler nüfus cüzdanlarına son medeni hallerini işletmiş olmalılar. Aynı zamanda boşanmış bayanlar kanunlara göre 300 gün içinde evlenemiyorlar. Bunun sebebi ise olası bir hamilelik. Sağlık raporunuzu ve Aile mahkemesinden alacağınız iddet kararı ile bu sorunu aşabilirsiniz.

* Çiftlerden biri yabancı uyruklu ise Türkiye'deki bağlı bulunduğu konsolosluktan bekarlık belgesinin alınarak Vilayet Hukuk işlerinden onaylatılıp üstte belirtilen belgelerlle birlikte Nikah Dairesine müracaat ediliyor. Türkiye'de Konsolosluğu bulunmayan yabancılar için Ankara'daki Dış İşleri Bakanlığından alınmış bekarlık belgesi gerekiyor.
* Yurtdışında evlenmek isteyenler için ise bilmeniz gereken detayları aşağıda topladım;
Roma, Paris, Londra gibi romantik başkentlerde bulunan Türk Konsolosluklarında evlenmek isteyen çiftler, yurtdışında evlilik için seçilen ülkeye göre değişen prosedürler uygulamak zorundadırlar. Anlaşmalı olarak konsolosluklarımız düğün mekanına da yetkili memurlarını göndererek resmi nikahı kıymaktadırlar.


Yurtdışı evlilik için istenen evraklar :

1. Evlendirme ehliyet belgesi (bekar belgesi-Nüfus müdürlüğünden-Kütük-alınır)

Bu belgeyi Türkiye den (apostil* şerh li) getirmediyseniz, işlemleriniz 1 ay sürer

2. Nüfus Kayıt Örneği. Nüfus müdürlüğünden alınır

Bu belgeyi Türkiye den getirmediyseniz (apostil li) işlemleriniz 1 ay sürer.

3. Uluslarası doğum kayıt örneği. Nüfus müdürlüğünden alınır

Bu belgeyi Türkiye den getirmediyseniz (apostil li) işlemleriniz 1 ay sürer.

4. İkametgah - Muhtardan ve Noterden tasdikli

3. Nüfus Cüzdanı, Pasaport fotokopileri ve aslı.

4. 4 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf.

* Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Belgeyi aldığınız yerden temin edilir.

Yukarıdaki belgeler ile konsolosluğa şahsen müracaat eden çiftler evlenme beyan kağıdı doldurur ve imzalarlar. Bu beyan ilgililerin Türkiye'de bağlı bulundukları nüfus idaresine gönderilerek, evlenmelerine mani bir durumun mevcut olup olmadığı konusunda bilgi alınır. Nüfus Müdürlüklerinden yanıt alındığında çiftlere bildirilir. Çiftler buna göre bilgi edinmiş olur.

- Sadece her ikisi de Türk vatandaşı olan çiftlerin nikahı konsoloslukta kıyılabilir.
- Konsoloslukta kıyılacak nikahta kadın ve erkek için birer nikah şahidi kimlikler ile hazır bulunmalıdır. Uluslararası Aile Cüzdanı Başkonsolosluktaki nikah akdini müteakip çiftlere verilir.
- Türk Medeni Kanununa göre erkek kadının soyadını alamaz. Türk vatandaşı kadın evlendiği eşinin soyadını almak durumundadır. Ancak, kadın eşinin soyadıyla birlikte önceki soyadını da korumak istiyorsa, nüfus müdürlüğüne hitaben önceki soyadını koruma talebini içeren dilekçeyi nikahtan önce imzalamak zorundadır.
- Başkonsoloslukların kanuni yetkileri içinde kıydıkları nikahlar ilgililerin aile kütüklerine islenmek üzere on gün içinde erkeğin kayıtlı olduğu 'Nüfus Müdürlüğüne" bildirilir.
- Yerel makamlar önünde evlenen Türk vatandaşları da en geç iki ay içinde evliliklerini Türkiye'deki Nüfus Müdürlüğüne tescil ettirmek için Başkonsolosluklara başvurmak zorundadırlar.
- Bağlı bulunulan Nüfus Müdürlüğünden evliliğin tescil edildiğini gösterir nüfus kayıt örneği alındığında, ilgililer adına yeni nüfus cüzdanı düzenlenir. Nüfus cüzdanı elden alınabilir ya da adrese postayla gönderilebilir- İşlemler yaklaşık bir ay ile üç ay arası sürmektedir

Evlilik Bildirimi yada Evlilik Tescili:
Kişisel başvuru veya posta ile yapılabilir. Bazı konsolosluklar posta ile başvuruyu kabul etmemektedir. Lütfen telefon edip sorunuz.
- Evlilik tescili işlemi evliliğin yapıldığı şehire en yakın konsolosluğumuza yapılır.

İstenilen belgeler :
- Evliliğin tescilini isteyen ve eşlerden biri tarafından imzalanmış dilekçe (konsolosluktan temin edilir)
- Evlilik belgesinin asli (veya evlendirme müdürlüğünden onaylı örneği) ile fotokopisi.
- Her iki eşin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri. Eşlerden biri yabancı uyruklu ise doğum kağıdı (birth certificate) veya ülkesinde kullandığı kimlik belgesi.


Şimdiden hepinize kolay gelsin, keyifli kalın :)



2 yorum:

  1. çok faydalı bir post olmuş teşekkürler. yalnız benim kafama şu takıldı, ben bekarlık soyadımı korumak istemiyorum, pasaportta bekarlık soyadım yazıyor olacak, balayı için yurtdışı düşünüyoruz pasaportu o kısa sürede değiştiremeyeceğim için sorun olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  2. Selam Tugbacım, benim kızlık soyadını korumaktan kastım 2 soyadını birden kullanmaktı. Yani nüfus cüzdanında ikisi birden yazar mesela ama sen başka yerde kızlık soyadını kullanmazsın, eşininkini kullanırsın. Ama hiç gözükmesin diyorsan balayına giderken nikah cüzdanını ve eski nüfus cüzdanını yanında bulundur. Zaten nüfus cüzdanın daha değişmemiş olacağından sorun olmaz... :) Ama daha sonra pasaportu değiştirmen gerekebilir.

    YanıtlaSil