Alyans hakkında bilmedikleriniz...


Alyansın tarihçesini öğrenmek 2012’nin alyans modellerini görmek istermisiniz? Özellikle “antik” modeller bu sezon çok seviliyor.

Alyans kelimesi İngilizce ‘alliance’dan geliyor. Türkçesi; ittifak yapmak, birbirinin müttefiki olmak. Alyans takan çiftin, hayata karşı verilen mücadelede birleştiğini müjdelediğine inanılıyor…


 
İlk alyanslar; Alyans yaklaşık 4.800 yıllık, Eski Mısır’da kenevir gibi
bitkilere yüzük şeklinin verilmesi ile oluşan alyansların ilk olduğu tahmin ediliyor. Daire ve halka şeklindeki cisimlerin, başlangıç ve bitiş noktalarının olmaması nedeni ile; çemberin sonsuzluğu simgelediğine inanılır, ve böylece alyans aşkın ve evliliğin sonsuzluğunu ifade ederdi. Çember, aynı zamanda eski toplumlarda büyük önemi olan güneşin ve ayın şekliydi ve bir olmanın sembolüydü.



İlk yazılı alyans; M.Ö. 9. yüzyılda İtalya Yarımadası’nda kurulan Roma Uygarlığı’nda alyans malzemesi olarak bitki yerine demir kullanılmaya başlandı. Bu aşamada evlilik sembolü alyans, sadece kadınlar tarafından takılan birer nişaneydi. İçine sözler yazılarak kullanılırdı. Bu yazılar Romalıların kendini ifade etme yöntemiydi. Alyansın içine yazılan yazılar, “seni seviyorum”, “sen benim içinsin”, “şansın olacağım” gibi yazılardı. Bu gelenek 2900 yıl boyunca devam etti ve günümüzde de evlilik alyanslarına yazılar yazılıyor.

Yüzük parmağının hikayesi; Hem Romalılar hem de Mısırlılar yüzüğü sol ellerinin üçüncü parmağına takıyorlardı. Bu parmaktan geçen ve Latince ismi “vena amoris”, yani “aşk damarı” olan bir damarın direkt kalbe gittiği düşünülüyor; evli çiftin kalben bağlılığını simgeleyen, kalıcı aşkın sembolü olduğu vurgulanıyordu. Ayrıca bu parmakta yumuşak metal fazla aşınmıyor ve parmağa da fazla zarar vermiyordu.

İlk altın alyans; 860 yılında Papa Nicolas, nişan ve evliliğin belirtisi olarak altın alyans kullanılması gerektiğini belirtti (Bu gereklilik, damadın yaptığı finansal bir anlaşma olarak da yorumlanıyor). Ayrıca bu olay ile birlikte ilk olarak nişan yüzüğü ile düğün yüzüğü bir birinden ayrılmış oldu. Ancak kesin ayırım 12. yy’da Papa III. Innocent’ın evliliklere yüzüğün eklenmesi ve törenin kilisede yapılması şartını getirdiğinde gerçekleşti.


Orta Asya’da da özellikle sultanlar ve şeyhler tarafından, bütün eşlerinin sadakatlerinin güvencesi olarak takılması zorunlu kılındı.
 
İlk tek taş; Pırlantalı yüzük verme geleneği ise, birlikteliklerini mühürlemek isteyen Avusturya Arşidükü Maximillian’ın 1477 yılında Burgonyalı Mary’ye hediye ettiği elmas nişan yüzüğü ile başladı. Bu dönemde ve ortaçağ boyunca sertliği ile elmas, kalıcı aşkın en büyük göstergesi olması nedeniyle nişan alyanslarında kullanıldı.

Victoria Dönemi’nde (1837-1901) alyanslar ikiz kalplere, çiçeklere boğulurken, Edward Dönemi’nde (1901-1910) yaprak girintileri, gümüş işlemeleri ile şekillenmişti. Onun ardından başlayan Art Deco Hareketi ile alyans daha basit, modern bir görüntü aldı.

Erkeklerin ilk kez alyans takması : II. Dünya Savaşı sırasında askere giden erkeklerin, geride bıraktıkları eşlerini hatırlamak amacıyla takmalarıyla birlikte, ilk olarak erkekler tarafından da kullanılmaya başlandı.

Alyans kültürü daha çok Osmanlı ve Arap ülkelerinde yayılmaya başlamış. Altın işlemeciliği ve taşlarla süslemelere kadar gidilmiş. Yüzük ve takı, erkeklerde ihtişamın ve kadınlarda da güzelliğin simgesi halini almış.

Artık yüzüğünüzün taşıdığı anlamı biliyorsunuz.. Peki bu hikayeleri  yüzüğünüze baktığınızda yaşamak istemez misiniz? 2012’nin en gözde alyansları antik tarzda, ortaçağ ya da osmanlı işlemeleri, eski görünümüyle göz dolduruyor, fark yaratıyor... Aşağıda Atasay, Jival ve Altınbaş'tan seçtiğim işlemeli modelleri bulabilirsiniz. Eşinizde de sizde de çok güzel duracak…








3 yorum: