"İki hayat bir kare" ile fotoğraf sohbeti :)


Kemal ve Fulya birlikte “İkihayatbirkare”yi kurmuşlar ve belgesel düğün fotoğrafçılığına yeni bir bakış açısı getirmişler. Onlarla fotoğraf çekimleri çok daha eğlenceli ve daha doğal, aynı zamanda profesyonel! Dugun.com ile de ortak çalışmaları var. Kendileri beni kırmadı, hem keyifli bir röportaj yaptık hem de şanslı bir çiftimize hediye fotoğraf çekimi yapmayı kabul ettiler!



Merhabalar Kemal Bey biraz sizi ve İki hayat bir kare ekibini tanıyabilir miyiz?

Ben Kemal Uysal, kurucu olarak fotoğrafla küçük yaşlardan bu yana ilgilenmekteyim. 21 Yaşımda yurtdışında başladığım portre fotoğrafçılığı maceram Amerika ve Karayiplerde devam etti ve düğün fotoğrafçılığını öğrenmemi sağladı. Ülkeme dönüşümün ardından Türkiye'de yeni yeni gelişmekte olan düğün fotoğrafçılığı üzerine markamı oluşturdum. Markamı oluşturma sürecinde tanıştığım sevgili arkadaşım Fulya ile o günden bu yana birlikteyiz. Fulya o ülke senin bu ülke benim gezen, gittiği yerlerden 6 ay dönmeyen bir kişilik. Bu ona gezdiği yerlerde fotoğraf adına farklı bir vizyon ve bakış açısı sağlamış ve birlikte ikihayatbirkare ile hayatımızı tamamen düğün fotoğrafına adamış bulunmaktayız.


Düğün ve nişan çekimlerini yaparken dikkat ettiğiniz önemli konular nelerdir?

Düğün günü her detayı yakalamak için tüm gün gözümüzü ve algımızı açık tutuyoruz. Çiftlerimizi olabildiğine kendi hallerine bırakıyor ve gerektiği yerlerde onları rahatlatmak adına herşeyi yapıyoruz. Tarzımız olarak en öncelikli şey doğallık ve sade fotoğraflar, bunu çiftlerimizin düğün öncesi anlamalarını ve rahatlamalarnı sağlamak adına muhakkak bir kaç kez bir araya geliyor bir onları daha cok tanımaya ve onlarında bizi daha çok tanıyıp güvenmelerini sağlıyoruz. Yani kısacası düğün öncesi arkadaşlık sürecimiz çoktan başlamış oluyor. Düğün günü tüm detaylar ve duygular ölümsüzleştirilmek için çok önemli.

Dış mekan çekimleri için ne tarz yerleri tercih ediyorsunuz? Soğuk ve yağmurlu havalar için bir B planınız var mı?
Bizler olabildiğince farklı yerleri tercih etmeye özen gösteriyoruz. Tabi ki bu düğün programı ile de alakalı olarak gelişiyor. Açıkçası çekim yaptığımız bir yerde bir kez daha çekim yapmayı bizler pek sevmiyoruz. Bazı durumlarda zorunlu kalsak da İstanbul şartlarında, aynı mekanda çekim yapmak zorunda isek bile aynı mekanın içinde gizli açı ve yerleri keşfediyoruz öncesinde. Mesela Rus bir çiftimizle çektiğimiz Sultanahmet fotoğraflarına kimseyi fotoğrafların İstanbul'da çekildiğine inandıramıyoruz. Herkes belki onlarca kez aynı yerden geçmiş olmalarına rağmen bizler aynı yerde kimsenin hayal edemeyeceği farklı fotoğrafları bulup eleyip çıkartabiliyoruz.
Soğuk ve Yağmurlu havalarda ıslanmayı ve üşümeyi göze alacak çiftleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Malesef İstanbul şartlarında B planı olarak pek seçenek söz konusu değil. 2 temel ve güzel seçenek var Haydarpaşa ve Koç Müzesi. Yada bir Kadıköy vapur turuyla spontane anlar neden olmasın?


Sizin de öncülük ettiğiniz “Trash the Dress” akımıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Trash The Dress çekimi yurtdışında yaptığımız bir şeydi. Türkiye 'de 2010 yılında bir çok çiftime sunmama rağmen kabul ettirmek zaman aldı açıkcası. Bu konuda dugun.com'a teşekkür etmek istiyorum. Yazdığımız makaleyi yayınladıklarından kısa bir süre sonra herkes Trash The Dress'ten haberdar olmuştu.  Böylece insanlar  fotoğrafın sadece düğün gününe ait birşey olmadığını gördüler. Bu senede hedefimiz geçen yıl çok tatlı örneklerine imza attığımız Save The Date çekimini yaygınlaştırmak . Yine dugun.com 'un da desteğiyle bu konuda da güzel bir makale yazıp geçtiğimiz ay yayınladık. Dileriz çiftlerimiz severler :)



Analog fotoğraf çeken yani eski tip filmli makinayla çekim yapan tek ekip sizsiniz. Bu tarz çekimin özellikleri ve avantajları nelerdir?
Profesyonel olarak son 6 yıldır fotoğraf camiasında yer alsamda kişisel olarak son 18 yıldır fotoğrafın içersindeyim bir şekilde. İlk kullandığım makine malum o zamanlar dijital olmadığından analogtu. Dijitale geçiş dönemimiz ilk başlarda heyecanlıydı. Fakat teknoloji ve photoshop tekniklerinin ilerlemesiyle fotoğraf dijital alanda biraz amacından saptığını hissetmeye başladım. Ama şanslıyımki hayatımın hiç bir zamanında analog çekime ara vermemiştim. Düğünlerimizin hepsini değil ama bir kısmını halen analog olarak çekmekte ve çiftlerimizle bu fotoğrafları da paylaşmaktayız. Tabi ki negatifler bizde kalmak kaydıyla :) Analog tamamen kişisel bir tercihtir. Teknik anlamda hiç bir avantajı yok aslında. Ama duygusal ve ruhsal anlamda beni ve Fulya'yı ayrı tatmin ettiği ortada :) Çiftlerimizden klasik ruhu sevenler çıkıyor arada, özellikle onlarda bayılıyor bu yaptığımıza.


Hareketli fotoğraf çekimleriniz de çok hoş ve eğlenceli görünüyor J Biraz anlatabilir misiniz?
Hareketli fotoğraf çekimlerini düğün fotoğrafına taşımam çok anlık ve deneysel oldu açıkcası. Bundan 7 yıl kadar önce ilk dijital makinemi aldığımda kendim için yaptığım ufak oyunlara dayanıyor geçmişi. Ama geçtiğimiz yıl sahilde sevgili çiftim Erkin ve Ayça ile birlikte Save The Date çekimi yaparken bir anda aklıma neden o zamanlarki denemelerimi düğüne uyarlamayayım diye geçirdim ve o gün ilk defa denemiş oldum. Sonuçlar mükemmeldi. Sonrasında Save The Dave ve Trash The Dress çekimlerimde rutin hale getirdim.
(hareketli çekimlere örnekler için link: www.ikihayatbirkare.tumblr.com )


Bunun yanında video klip çekimi de yapıyor musunuz?
Evet düğün filmleride çekiyoruz. Ama o konuda şu anda çokta iddialı değiliz. Piyasada yalnızca bu işe konsantre olmuş çok güzel işlere imza atan insanlar var. Ama bizim gözümüz de kötü değil, yalnızca o iş tamamen farklı bir konsantrasyon ve bilgi gerektiren bir iş. Örnek videolarımızı youtube ve Vimeo'da bulabilirsiniz.


Çekim öncesi çiftlerimize neler tavsiye edersiniz?

En çok şiddetle tavsiye ettiğim ne olur düğün günü öncesi iyi bir uyku çeksinler. Her zaman bu zor bir durum olsa da bir şekilde uyumaya çalışsalar iyi olur. Yoksa çok fazla esneyen gelin gördüğümüzü burada saklamayacağım :D Makyaj ve Saç provası yapmadan düğün günü kesinlikle kuaföre gitmesinler. Ne istediklerinden öncesinde emin olsunlar ve provası yapılmış olsun. Mekan konusunda zaten biz çiftlerimizle öncesinde toplantılarımızda seçimlerimizi ve programlarımızı dakik bir şekilde yapmış oluyoruz. Ama Arda ve Gizem'de olduğu gibi bazen program yapmadan bir çılgınlık yapıp önümüze gelen güzel yerlerde durarak ta çekimin gerçekleşebileceğini akıllarında bulundurup durum için hiç kasılmasınlar. İstanbul'un her yeri fotoğraflık yeter ki algılar açık olsun.  Poz konusunda sizler model değilsiniz, çalışın demeyeceğim. Yola bizimle çıkmışsanız tek yapmanız gereken o gün olabildiğince romantik hissetmek ve her şeyi akşına bırakmak. En güzel pozlar en doğal hallerinizde gelecektir, eşinizin gözlerine bakın ve onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin ve tatlı bir öpücük verin gerisini biz hallederiz :)

Adreslerimiz:
www.ikihayatbirkare.com
www.facebook.com/ikihayatbirkare
www.instagram.com/ikihayatbirkare
www.ikihayatbirkare.tumblr.com
www.pinterest.com/ikihayatbirkare.com
www.500px.com/ikihayatbirkare
www.youtube.com/ikihayatbirkare
www.vimeo.com/ikihayatbirkare

(Kendilerine dugun.com daki fotoğrafçılar bölümünden de ulaşabilirsiniz)
P.S. Hediye kampanyası düğün ve nişan çekimleri için geçerli değildir.






4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. hepsini yaptım

    @Keyifligelinler

    YanıtlaSil
  3. https://twitter.com/KeyifliGelinler/status/324918419575164928

    https://twitter.com/nazangkc

    https://www.facebook.com/nazan.gokce.7

    teşekkürler
    nazan gökçe
    nazanguler@gmail.com

    YanıtlaSil
  4. Merhaba bendee herseyi yaptım :))

    YanıtlaSil